ALARAJAHUOJENNUS – MIKÄ, KENELLE JA MILLOIN?

Monelle pienyrittäjälle saattaa olla tuntematon sellainen sanapari kuin arvonlisäveron alarajahuojennus eli lyhemmin sanottuna alarajahuojennus tai huojennus.

Mikä se sitten on ja kuka siitä voi hyötyä? Tässä blogissa käymme tarkemmin läpi alarajahuojennus ja sen edellytyksiä.

Yritystoimintasi ollessa pientä, yrityksesi on mahdollista saada arvonlisäverotukseesi helpotusta alarajahuojennuksesta, jos kuulut arvonlisäverorekisteriin ja tilikautesi (12 kk) liikevaihto on alle 30 000 euroa.

Huojennusta ei saa automaattisesti, jos liikevaihtosi jää alle 30 000 euron, vaan alarajahuojennusta täytyy aina erikseen hakea. Huojennus haetaan tilikauden viimeisen arvonlisäveroilmoituksen yhteydessä. Jos arvonlisäverokautesi on neljännesvuosittain, hakemus tehdään neljännessä arvonlisäveroilmoituksessa. Jos olet vuosi-ilmoittaja, hakemus tehdään ainoan arvonlisäveroilmoituksen yhteydessä.

Tilikauden pituuden ollessa jotain muuta kuin 12 kk, liikevaihto suhteutetaan verohallinnon laskukaavalla vastaamaan 12 kuukauden liikevaihtoa. Huomioitavaa on, että alarajahuojennus lasketaan aina 12 kuukauden liikevaihdosta. Tässä kannattaa olla tarkkana, koska huojennukseen oikeuttava liikevaihto ja veron määrä ei ole aina automaattisesti sama kuin kirjanpidon liikevaihto ja veron määrä. On muutamia poikkeuksia, joita ei huomioida huojennuksen laskennassa, esim. yhteisöostot ja muut vastaavat poikkeamat normaalista arvonlisäverollisista eristäNäistä poikkeamista voit lukea lisää.

Alle 30 000 euron liikevaihdon lisäksi edellytyksenä alarajahuojennukselle on, että yritys kuuluu alv- rekisteriin. Tässä on yksi tärkeä ja huomioon otettava seikka, miksi pienen yrityksen kannattaa rekisteröidä itsensä alv- rekisteriin hyvissä ajoin, vaikka ei olisi täysin varmaa, ylittyykö arvonlisärekisterin asettama minimi liikevaihtorajoitus.

Jos yrityksesi liikevaihto jää alle 10 000 euron (vuoteen 2020 saakka, vuodesta 2021 alkaen 15 000 euroon) saat huojennukseen oikeuttavan arvonlisäveron kokonaan takaisin. Jos liikevaihtosi on 10 000 (vuodesta 2021 eteenpäin 15 000 €) – 30 000 euroa saat osan arvonlisäverosta takaisin. Huojennuksen määrä lasketaan verottajan määrittelemällä laskukaavalla. Laskukaavan löydät linkistä.

Jos et ole tai kirjanpitäjäsi ei ole aikaisemmin huomioinut alarajahuojennusta, vaikka sinulla olisi ollut siihen mahdollisuus, ei hätää! Huojennushakemus on mahdollista tehdä kolmen vuoden kuluessa huojennukseen oikeuttavan tilikauden päättymisestä. 

Tässä vielä tiivistettynä alarajahuojennus – mikä, kenelle ja milloin:

  • Edellytys alarajahuojennukselle on, että yritys kuuluu alv- rekisteriin ja tilikauden (12 kk) liikevaihto on alle 30 000 euroa.
  • Huojennus on aina haettava erikseen, sitä ei saa automaattisesti!
  • Liikevaihto alle 15 000 euroa (tilikaudesta, joka alkaa vuonna 2021, vuoteen 2020 raja on 10 000 euroa), niin yritys saa huojennukseen oikeuttavan arvonlisäveron kokonaan takaisin
  • Liikevaihto 15 000 (10 000) – 30 000 euroa, niin yritys saa osan huojennukseen oikeuttavasta arvonlisäverosta takaisin.
  • Huojennus pitää aina erikseen hakea tilikauden viimeisellä arvonlisäveroilmoituksella.
  • Huojennusta voi hakea, vaikka alv- ilmoitusjaksosi oli kuukauden sijaan neljännesvuosi tai olisit vuosi-ilmoittaja.
  • Huojennusta voi hakea kolmen vuoden kuluessa huojennukseen oikeuttavan tilikauden päättymisestä.
  • Huojennukseen lasketaan aina 12 kuukauden liikevaihto. Jos tilikautesi on lyhempi tai pidempi, lasketaan liikevaihto verottajan laskukaavalla vastaamaan 12 kuukauden liikevaihtoa.

Olipa yritystoimintasi pientä tai vähän isompaakin, niin muistathan aina silti hinnoitella tuotteesi ja palvelusi siten ettei alv ole pelkästään yrityksen läpikulkeva erä. Hyvin karkea hinnoittelun laskutapa on tuoteen/palvelun hinta + alv +kate. Näin huolehdit oman yrityksesi kannattavuudesta mikä on erityisen tärkeää myös pienelle yrityksellesi.

Hannele Knaapila

Tykkäätkö artikkelista?

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkdinissä
Jaa Pinterestissä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Saatat tykätä myös näistä:

Blogibanneri

ALARAJAHUOJENNUS – MIKÄ, KENELLE JA MILLOIN?

Monelle pienyrittäjälle saattaa olla tuntematon sellainen sanapari kuin arvonlisäveron alarajahuojennus eli lyhemmin sanottuna alarajahuojennus tai huojennus. Mikä se sitten on ja kuka siitä voi hyötyä? Tässä blogissa käymme